Hoeveel calorieën verbrand je in een ijsbad?

Je hebt het misschien weleens gelezen: een ijsbad nemen kan je helpen bij afvallen. Dat is misschien een beetje overdreven en ook niet helemaal waar. Je moet namelijk meerdere stappen zetten om af te vallen. Maar laten we eens kijken naar hoeveel calorieën je je verbrandt als je in een ijsbad gaat zitten.

Vet verbranden in het ijsbad

Om maar direct met de deur in huis te vallen: in een ijsbad verbrand je ongeveer tussen de 500 en 1000 kcal per uur. Maar dan moet je wel een uur in het ijsbad gaan zitten en dat houden de meeste mensen niet vol. Meestal houden mensen een ijsbad ongeveer 10 minuten uit. Dus deel het aantal calorieën gerust nog een keer door 6. Je kunt in het ijsbad vet verbranden omdat je interne verwarming aangaat door de kou van het bad.

Als we het koud hebben, gaan we rillen. Zo blijven we warm. Dat rillen vergt zoveel van ons lichaam, dat we er flink wat calorieën mee kunnen verbranden. Eigenlijk is er geen makkelijkere manier van afvallen. Als het om inspanning gaat, dan. Want in een ijsbad zitten is iets wat je zeker moet oefenen en wat niet voor iedereen is weggelegd.

Aantal minutenAantal calorieën
540 - 80
1080 - 160
15125 - 250
30250 - 500
45500 - 750
60750 - 1.000

Afvallen door kou: hoe zit dat?

Je verbrandt veel meer calorieën dan je denkt. Het is niet zo dat je alleen met sporten calorieën verbrandt. De hele dag door is je lichaam bezig om energie te verbranden. Bijvoorbeeld door je spijsvertering aan de gang te houden, door bloed rond te pompen en door je lichaamstemperatuur op een goede temperatuur te houden. Dat is mooi, want dan val je dus af zonder ook maar iets te doen. Maar dat is natuurlijk niet genoeg om gezond te blijven.

Wanneer het koud is buiten, of je je lichaam bewust aan kou blootstelt, moet je lichaam meer moeite doen om je lekker warm te houden. Je moet dan aanspraak maken op je ‘bruine vet’. Dat is de soort vet die in je lichaam zit om je warm te houden. Het resulteert in meer verbranding dan als het zonnetje schijnt en het 20 graden is.

Het verschil tussen bruin vet en wit vet

Een korte biologieles: tijdens het sporten komt het hormoon irisine vrij. Je spieren trekken samen en geven het hormoon af. Het zorgt ervoor dat wit vet wordt omgezet in bruin vet. Het verschil tussen wit vet en bruin vet is dat het ene slecht voor je is, en het andere goed. Wit vet slaat energie op in je lichaam. Het is het soort vet waar we dik van worden. Het is niet goed voor ons. Bruin vet, daarentegen, zorgt ervoor dat we lekker warm blijven. Wanneer je sport, wordt wit vet omgezet in bruin vet. Daardoor verbrand je calorieën.

Wanneer je het heel koud hebt, ga je rillen. Het hormoon irisine wordt dan aangemaakt en wit vet wordt omgezet in bruin vet. Zo zorgt kou voor extra verbranding.

Rillen als work-out

Het rillen van de kou is eigenlijk al een work-out op zich voor ons lichaam. Je verbrandt daarmee extra veel calorieën. Rillen is heel intensief. Uit onderzoek blijkt zelfs dat een kwartiertje rillen evenveel calorieën kost als een uur sporten. Daarom is het helemaal geen gek idee om een tijdje in een ijsbad te gaan zitten.

We hebben ooit het idee gekregen dat rillen betekent dat ons lichaam het niet meer aan kan: dat het ongezond is om het koud te hebben. Eigenlijk is het tegendeel waar. Rillen kan er juist voor zorgen dat we sterker en gezonder worden. Maar zoals voor alles geldt ook hier: overdrijf het niet.

Daarnaast moeten we opmerken dat alleen in een ijsbad zitten niet genoeg is om effectief af te vallen: ook sporten en gezond eten (vooral veel groente en fruit!) dragen bij aan het afvallen. Je valt ook sneller af als je je ‘s morgens vroeg meteen al blootstelt aan het licht. Door de combinatie van al deze dingen uit te voeren, kun je inderdaad wat kilo’s verliezen. Jammer voor de mensen die hoopten dat kou alleen je kan laten afvallen: je zult toch wat inspanning moeten blijven leveren. Er is geen magisch trucje om af te vallen.

Aan de slag met kou

Koudetherapie helpt ons niet alleen bij afvallen. Het is om meer redenen goed voor ons. Door het temperatuurverschil worden bijvoorbeeld de poriën in je huid kleiner. Daardoor wordt je huid rustiger en strakker. Het kan daardoor ook helpen bij mensen die veel last hebben van acne. Daarnaast helpt het voor mensen met psoriasis, eczeem en rosacea. Heb je veel last van zwellingen, ontstekingen en pijn, dan is jezelf matig blootstellen aan kou een goed idee. Doe dit wel onder toezicht van een medisch professional.

Door in een ijsbad te gaan zitten en het koud te hebben, verbeter je je spierfuncties. Bovendien doet het ook mentaal wat met je. Je leert om emoties uit te schakelen en om mentaal sterker te worden. Je leert dat je zelf (en jouw lichaam) tot meer in staat bent dan je van tevoren denkt.

Je kunt rustig aan de slag met kou. Douche bijvoorbeeld eens een keer koud. Begin daar kort mee, en probeer het steeds langer vol te houden en de kraan steeds kouder te zetten. Wanneer je het minimum bereikt, is het water zo’n 15 graden. Als je daar tegen kunt, kun je (onder begeleiding!) een ijsbad proberen. Ook dat is een kwestie van oefenen. Misschien houd je het de eerste dag nog geen 30 seconden vol, maar kun je naar mate je vaker het doet, het langer volhouden.

Er is niets mis met het koud hebben. Het is niet ongezond. Maar je moet het alleen niet overdrijven. Want met een beetje kou is niks mis, maar hypothermie (onderkoeling) wil je natuurlijk altijd voorkomen.

IJsbaden.nl is er om jou te voorzien van eerlijke informatie en de mogelijke effecten van kou. We testen en bekijken de eigenschappen van de ijsbaden op onze site en schrijven objectieve reviews.

Reviews (spoedig online)

  • Icetubs

  • Avantopool

  • FrozenTubs

  • TACTIV

  • Tankkd

  • Zitbad vab Flinq

Disclaimer

We besteden veel tijd aan research en fact checken onze content zorgvuldig. We zijn geen artsen, vraag daarom altijd deskundig advies van een arts bij persoonlijk advies.