man neemt liever een koude douche dan een ijsbad

Koud douchen versus een ijsbad: dit zijn de verschillen

Misschien zit je je af te vragen of je beter kunt douchen of dat je direct de sprong in het diepe waagt, en een ijsbad neemt. Koudetherapie, in welke vorm dan ook, heeft een positief effect op je lichaam. Maar een ijsbad nemen is vanzelfsprekend wat intenser dan koud douchen. Welke van deze twee opties is het meest voor jou geschikt? En hoe kun je kennismaken met het koude water?

Waarom een ijsbad nemen?

Een ijsbad nemen lijkt misschien wat heftig. En toegegeven: dat is het ook wel. Zeker als je ongeoefend in een bad gaat zitten. Je lichaam zal er flink op reageren. Daarom is het een goed idee om eerst een koude douche te nemen. Wil je toch meteen proberen om in het ijsbad te gaan, dan is het een goed idee om eerst om medisch advies te vragen. Ook is het goed als er een partner bij je is, die op je kan letten.

Het idee dat je van kou ziek wordt, is onzin. Je wordt ziek van een virus, niet van kou. Kou kan je juist helpen om je immuunsysteem te versterken. Een ijsbad nemen is dan ook een goed idee als je wilt werken aan je gezondheid. Bovendien bevordert een ijsbad nemen je bloedsomloop en gaat het een droge huid tegen.

Door je lichaam bloot te stellen aan extreme kou, kan het zich beter verwarmen. Bovendien versnelt koudetherapie het herstel van spieren en verlicht het pijn. En ook als je aan je weerstand wilt werken, kun je beter een ijsbad nemen dan onder de koude douche gaan staan.

Waarom een koude douche nemen?

Een koude douche nemen is een goed idee als je kennis wilt maken met koudetherapie. Om een paar minuten in een ijsbad te kunnen zitten, moet je al een beetje zijn gewend aan de temperaturen. Douche een paar keer koud om je lichaam te laten wennen. Maak niet te overhaast de stap naar het ijsbad, maar luister naar je lichaam: begint het al makkelijker te worden, of kun je beter nog een paar keer oefenen?

Het is een goed idee om onder de koude douche aan de slag te gaan met ademhalingstechnieken. Bijvoorbeeld om de Wim Hof-Methode uit te kunnen voeren in het ijsbad. Als je voelt dat een koude douche je onderhand te makkelijk afgaat, kun je kiezen voor het ijsbad.

Ook om een andere reden kan een koude douche zijn fijner zijn dan een ijsbad: het is eenvoudig, in principe hoeft er niemand bij je te blijven kijken, je kunt de douche uitzetten wanneer je wil, en als het water te koud is, kun je het nog een beetje warmer maken. Perfect voor beginnelingen, dus. Het is ook een goede manier om te ontdekken of koudetherapie iets voor jou is. Zo zit je nog niet meteen aan de aanschaf van een ijsbad vast.

De verschillen tussen koud douchen en een ijsbad

Koud douchen is vanzelfsprekend minder intens dan een ijsbad nemen. Daarnaast heeft een ijsbad nog een aantal andere voordelen. Dit zijn de verschillen tussen koud douchen en het nemen van een ijsbad.

IJsbad heeft lagere temperatuur

Een ijsbad is een stuk kouder dan onder de koude douche. Een ijsbad heet immers niet voor niets zo. Je kunt zo’n bad instellen tussen de 4 en de 16 graden. Een douche kan meestal niet veel kouder dan 13 graden. Als je dus echte kou wilt ervaren, zul je een ijsbad moeten nemen.

Volgens experts is het zo dat nog meer kou op het lichaam een betere heilzame werking heeft. Maar alles in kleine stapjes: eerst koud douchen, en pas daarna het ijsbad in. Ga ook niet meteen in een ijsbad van 10 graden zitten, want dat is veel te koud voor de meeste mensen. Wil je echt verantwoord wennen, dan moet het bad minimaal 15 graden zijn.

Houd altijd je eigen lichaamstemperatuur in het achterhoofd. En houd ook de tijd in de gaten: na 30 minuten intensief sporten is, volgens Icetubselect, 10 minuten in een ijsbad (van 15 graden) zitten echt meer dan voldoende.

Met een ijsbad wen je makkelijker aan de kou

Onder de koude douche krijg je niet hetzelfde effect als in een ijsbad. De douchestraal laat alleen koud water stromen over je bovenlijf, terwijl je in een ijsbad meteen je hele lichaam kunt onderdompelen in koud water. Daardoor wen je ook makkelijker aan het water. Bovendien is er geen stroming, waardoor je lichaam zichzelf actief moet proberen te verwarmen.

Na het nemen van een ijsbad blijf je nog een poosje ‘warm’: je moet je opnieuw acclimatiseren. Bij een douche blijf je meestal nog even koud. Wanneer je wilt beginnen met het nemen van een ijsbad, is het een goed idee om te beginnen met je onderlichaam en daarna langzaam over te gaan naar je hoofd.

Met een ijsbad haal je meer uit de koudetherapie

Douchen is toch een andere ervaring dan echt ontspannen in een koud ijsbad zitten. Toch is koud douchen wel aan te raden om je lichaam alvast te laten wennen. Een ijsbad geeft je alle voordelen van echte koudetherapie. En dat is beter voor je gezondheid, want met koudetherapie kun je:

  • Werken aan je immuunsysteem;

  • Het metabolisme verhogen (snellere stofwisseling);

  • Je hormoonhuishouding resetten;

  • Werken aan een betere bloedcirculatie;

  • Werken aan je mentale gezondheid.

Kortom: een ijsbad nemen heeft meer voordelen tegenover koud douchen, maar koud douchen is wel een prima eerste kennismaking met koud water voordat je jouw eerste ijsbad.

IJsbaden.nl is er om jou te voorzien van eerlijke informatie en de mogelijke effecten van kou. We testen en bekijken de eigenschappen van de ijsbaden op onze site en schrijven objectieve reviews.

Reviews (spoedig online)

  • Icetubs

  • Avantopool

  • FrozenTubs

  • TACTIV

  • Tankkd

  • Zitbad vab Flinq

Disclaimer

We besteden veel tijd aan research en fact checken onze content zorgvuldig. We zijn geen artsen, vraag daarom altijd deskundig advies van een arts bij persoonlijk advies.