man heeft last van acne en eczeem

Acne en eczeem tip: neem een ijsbad

Acne en eczeem zijn vervelende huidproblemen. Het is niet fijn om naar te kijken en de jeuk en irritatie kan erg vervelend zijn. Deze huidproblemen kunnen het plezier in het dagelijks leven enorm vergallen. Hier en daar hoor je de tip om een ijsbad te nemen tegen eczeem en acne. Helpt dat echt? En hoe kun je beter omgaan met acne en eczeem?

Waarvan krijg je acne?

Bijna iedereen krijgt in de puberteit puistjes. Dat noemen we ook wel acne. Het is een misverstand dat je op volwassen leeftijd geen puistjes meer hebt: je kunt ze nog steeds krijgen. Puistjes zitten vooral in het gezicht, op je borst, op je rug en bij je schouders. Meestal genezen ze vanzelf, maar er kunnen ook weer nieuwe puistjes bij komen.

Je krijgt acne door onder meer hormonen. De kliertjes in je huid maken meer talg, en kunnen ook verstopt raken. Dan krijg je puistjes met een wit bultje of een zwart puntje. Die noemen we mee-eters. Door een verstopping kunnen de kliertjes gaan ontsteken, en dan wordt de acne rood of krijg je een bultje met gele pus.Hoe erg je acne voorkomt, ligt deels aan je genen. In sommige families komt acne vaker voor dan in andere families. Het komt in elk geval niet door te weinig wassen, snoep of bepaald eten of drinken, make-up, roken, stress, zweten of door seks. Al deze oorzaken kun je wegstrepen. Acne doet wat het wil, wanneer het wil.

Wat kun je doen tegen acne?

Bij acne is het vooral heel belangrijk dat je niet gaat knijpen en peuteren. Het is verleidelijk om dat wel te doen, want je wilt er vanaf. Wanneer je puistjes uitknijpt, eraan krabt of eraan peutert, kun je daarvan littekens krijgen. In plaats daarvan kun je beter je huid elke dag met lauw water en zeepvrije zeep wassen. Droog je huid daarna voorzichtig af.Gezond eten en drinken is ook belangrijk om acne tegen te gaan. Of bepaald eten of drinken helpt tegen acne, weten we niet. Gezond eten en drinken is altijd een goed idee. Merk je dat je van bepaald eten meer puistjes krijgt, probeer het dan een tijdje niet te eten.

Je kunt ook proberen eens een ijsbad te nemen. IJswater vertraagt en vermindert het verouderingsproces en zorgt voor gesloten poriën. Doordat je poriën dicht gaan staan, heb je minder last van acne. Bovendien krijg je van het koude water een betere doorbloeding in het gezicht. Koud water is heel goed om je huid weer wat elastischer en schoner te maken.

Waardoor ontstaat eczeem?

Veel mensen hebben last van eczeem. Ze hebben te maken met schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes. Je kunt eczeem krijgen als je lichaam overgevoelig reageert op de prikkels uit je omgeving. Je immuunsysteem komt met té heftige reacties. Meestal komt eczeem voor in de familie (tenzij je last hebt van contacteczeem. Eczeem komt zomaar voor, maar kan verergeren door bepaalde factoren. Denk bijvoorbeeld aan schuimend zeep, ruwe kledij, warmte en fel zweten, stress of een rokerige omgeving. Allergische reacties kunnen de symptomen ook deels uitlokken.

Eczeem verhelpen

Je las al dat eczeem kan worden veroorzaakt door warmte en fel zweten. Keer je dat om, dan impliceert dit dat koude juist kan helpen om de eczeem te voorkomen. We zien inderdaad bij mensen die cryotherapie krijgen (koudetherapie), dat ze minder last krijgen van hun eczeem.Dat komt doordat het lichaam allerlei afvalstoffen gaat opruimen als je het koud krijgt. Je lichaam werkt hard om je lichaam weer op temperatuur te krijgen. Het is niet zo dat het ‘hoe kouder hoe beter’ is. Wil je weten of je een positief effect kunt verwachten, dep dan eens koud water met een washandje op de plekken. Werkt dat goed, dan kun je daarna ook een ijsbad of een koude douche proberen.Wanneer je last hebt van eczeem, is het belangrijk dat je er niet aan krabt. Gebruik ook geen zeep, shampoo of badschuim bij het douchen en badderen. Na het wassen is het belangrijk dat je de huid insmeert met een vette crème of zalf. Qua kleding kun je het best kiezen voor kleding die los zit. Vermijd wol of warmte: dat kan de huid irriteren.Heb je echt veel last van eczeem, dan is het belangrijk dat je naar de huisarts gaat. Deze kan medicijnen voorschrijven om de klachten te verminderen.

Helpt een ijsbad echt tegen acne en eczeem?

Het eerlijke verhaal is dat er weinig wetenschappelijk bewijs is dat een ijsbad echt helpt tegen acne en eczeem. Dat komt ook doordat ieder mens anders reageert. Toch kan het zeker wel een gunstig effect hebben. Het kan verlichting bieden bij jeuk en irritatie. Doordat een ijsbad de bloedvaten laat vernauwen en ontstekingen verminderen, kan dat leiden tot verlichting van bepaalde symptomen.Dat is ook precies wat een ijsbad doet: verlichting bieden.

Het is dus niet zo dat als je regelmatig een ijsbad neemt, je helemaal van je acne of eczeem afkomt.Het is goed om te weten dat ijsbaden experimenteel worden gebruikt. Een ijsbad nemen is dus geen volwaardig alternatief voor een behandeling van de huisarts. Het vult elkaar juist aan. Naast de medicijnen die je van de huisarts krijgt, kun je een ijsbad nemen of koud douchen om je lichaam aan het werk te zetten.Bij ernstige klachten rondom acne en eczeem is het altijd aan te raden om naar een huisarts te gaan of een dermatoloog te raadplegen. Zo voorkom je dat het probleem erger wordt.

IJsbaden.nl is er om jou te voorzien van eerlijke informatie en de mogelijke effecten van kou. We testen en bekijken de eigenschappen van de ijsbaden op onze site en schrijven objectieve reviews.

Reviews (spoedig online)

  • Icetubs

  • Avantopool

  • FrozenTubs

  • TACTIV

  • Tankkd

  • Zitbad vab Flinq

Disclaimer

We besteden veel tijd aan research en fact checken onze content zorgvuldig. We zijn geen artsen, vraag daarom altijd deskundig advies van een arts bij persoonlijk advies.