Hoe koud mag een ijsbad zijn?

Je wilt misschien een keer een ijsbad proberen. Of je bent er al wat meer geoefend in, en je wilt weten hoe ver je kunt gaan met het verlagen van de temperatuur. We leggen je graag uit wat de ideale temperatuur van een ijsbad is, en wat de grenzen zijn. Want een ijsbad nemen moet je altijd met grote verantwoordelijkheid doen.

De ideale temperatuur van een ijsbad

Je vraagt je misschien af hoe koud een ijsbad moet zijn. De ideale temperatuur van een ijsbad ligt tussen de 4 en de 6 graden. Als je net begint met het nemen van een ijsbad, is het een goed idee om de temperatuur iets warmer te zetten. Ter vergelijking: het koudste water dat uit een douche komt, is 15 graden. Een ijsbad is dus significant kouder dan een koude douche. Daarom heet het natuurlijk ook een ijsbad.

Goed om te weten: door het koude water raakt je lichaam in shock. Je lichaam kan wel tegen een stootje, maar te koud is ook niet goed. Daarom valt alles onder een temperatuur van 4 graden af te raden. Dat is namelijk niet goed voor je gezondheid. Je kunt dan zelfs onderkoeld raken.

Hoe lang moet je in een ijsbad zitten?

Hoe lang je in een ijsbad blijft zitten, bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Beginners zitten minder lang in een ijsbad dan mensen die er al meer geoefend mee zijn. Ook kan hoe lang je hebt gesport van invloed zijn. Bouw het nemen van een ijsbad altijd rustig op. Begin met een minuut of 2, en eindig met een minuut of 10. Dan is de voorwaarde wel dat je daarvoor al een intensieve sportsessie hebt gehad.

Langer dan 10 minuten in een ijsbad zitten is niet zinnig en draagt ook niet in positieve zin bij aan je gezondheid. Na 10 minuten moet je er dus echt weer uit. De kern is dat een ijsbad ontspannend is. Voelt het niet meer prettig na een bepaald aantal minuten, dan is het tijd om eruit te gaan.

Tip: neoprene kleding dragen

Je kunt een ijsbad comfortabeler maken door bij het nemen ervan neoprene sokken of een neoprene broek te dragen. Deze stof heeft een hoge isolatiewaarde. Wanneer je onder water gaat, komt er een laagje water tussen de huid en de stof. Het laagje water wordt warmer door je lichaamswarmte. Op die manier wordt het niet te koud in het water.

Uiteraard wil je ook je edele delen goed beschermen. Die kunnen namelijk niet zo goed tegen kou. Ook daarvoor kun je neopreen dragen. Omdat je altijd eerst je onderlichaam in het koude bad onderdompelt, zul je al snel merken dat in dit gebied de kou geen pretje is. Dan is een warme broek erg fijn om te hebben.

Ontspanning en grenzen verleggen

Het is best een shock om in het koude water te gaan zitten. Koudetherapie is in het begin gewoon geen pretje, omdat je het niet gewend bent. Mensen zijn dan geneigd om wat in paniek te raken. Probeer dat juist te voorkomen door je te focussen op je ademhaling. Doe desnoods een paar oefeningen voordat je in het ijsbad gaat, en als je er net in zit. Blijf altijd zo ontspannen mogelijk.

Voelt het niet meer goed? En begint je lichaam te verkrampen? Dan moet je er direct uitgaan. Tijdens een koud bad moet je je goed en ontspannen voelen. Anders zal het nemen van een ijsbad altijd alleen maar negatieve effecten hebben. Bovendien associëren onze hersenen een ijsbad dan met pijn, wat het niet makkelijker maakt om de volgende keer weer in het bad te stoppen.

Geen sauna na een ijsbad!

Veel mensen combineren het nemen van een ijsbad met het nemen van de sauna. Eerst in het koude water, en daarna je spieren weer opwarmen. Dat is geen goed idee. JE doet daarmee namelijk de voordelen van de koudetherapie teniet. Je lichaam herstelt zichzelf door weer op te warmen.

Ga je na de kou direct weer de hitte in, dan krijgt je lichaam niet de kans om zich te herstellen en zich op te warmen. Alle gezonde stoffen die een ijsbad nemen afgeven, vernietig je dan. Dat is zonde, want koud water is juist heel goed voor het verbeteren van je stofwisseling.

Tips voor het verantwoord nemen van een ijsbad

Wil je in een Icetub stappen? Dan is het belangrijk dat je deze tips in ogenschouw neemt:

  • Ga nooit te lang. Kou kan enorm verdoven, waardoor je niet doorhebt dat je onderkoeld raakt. Het is geen wedstrijdje en het is werkelijk prima als je na een minuut of 2 minuten er weer uitgaat;

  • Ga niet ‘koud’ in een ijsbad zitten. Zorg ervoor dat je lichaam goed is opgewarmd. Dat doe je door eerst te sporten of oefeningen te doen. Daarom is een ijsbad vooral een goed idee na intensief sporten;

  • Zorg ervoor dat je nooit alleen bent als je een ijsbad neemt. Zeker beginners weten nog niet hoe hun lichaam zal reageren op de kou;

  • Koop een goed ijsbad. Als je een ijsbad koopt, dan zijn er een aantal waarbij je ook de temperatuur kunt regelen.

IJsbaden.nl is er om jou te voorzien van eerlijke informatie en de mogelijke effecten van kou. We testen en bekijken de eigenschappen van de ijsbaden op onze site en schrijven objectieve reviews.

Reviews (spoedig online)

  • Icetubs

  • Avantopool

  • FrozenTubs

  • TACTIV

  • Tankkd

  • Zitbad vab Flinq

Disclaimer

We besteden veel tijd aan research en fact checken onze content zorgvuldig. We zijn geen artsen, vraag daarom altijd deskundig advies van een arts bij persoonlijk advies.