twee vrouwen in de sauna voor het nemen van een ijsbad

Een sauna i.c.m. met een ijsbad: een match made in heaven?

Eerst een sauna nemen en dan in het ijsbad: is dat een goed idee? Volgens sommigen is het een ‘match made in heaven’. Een ijsbad en een sauna kunnen elkaars effect zeker versterken. Hoe dat zit, en welke voordelen ze allebei hebben, lees je in dit artikel.

Waarom een sauna nemen?

Een sauna nemen heeft zo zijn voordelen. Je kunt in een kwartiertje in de sauna helemaal tot rust komen en ook nog eens profiteren van de lichamelijke voordelen van de warmte.

  • Open poriën

    Een sauna werkt op basis van hete lucht en koud water. Door de opwarming van je lichaam, gaan de poriën meer open staan. Je gaat zweten en alle giftige afvalstoffen en andere ziekmakers worden uit het lichaam gezuiverd.

  • Betere doorbloeding

    In de sauna gaan je bloedvaten wat meer open staan. Dat zorgt voor een betere doorbloeding. Je huid wordt van binnenuit gereinigd.

  • Spieren ontspannen

    Warmte zorgt ervoor dat je spieren zich ontspannen. Bij gespannen spieren kun je dan ook het beste hitte op je lichaam loslaten. Je spieren en gewrichten warmen zich op, en de spanning neemt af. Uiteindelijk heeft dat een pijnstillend effect.

  • Sterker immuunsysteem

    Wanneer je in de sauna gaat zitten, stel je jezelf bloot aan hoge temperaturen. Daardoor wordt het immuunsysteem geactiveerd. Je lichaam produceert meer witte bloedcellen en antilichamen. Op die manier ben je beter bestand tegen ziektes en temperatuurschommelingen.

IJsbad en sauna versterken elkaar op 9 manieren

Een ijsbad en een sauna versterken elkaar. Ze hebben beiden een positieve invloed op onze gezondheid en op onze mentale gesteldheid. Waarom zou je na een warme sauna het best een ijsbad kunnen nemen? Onze 9 redenen zijn:

  1. Opwekkend vermogen van water

    Koud water zorgt voor een enorme adrenalinestoot in je lichaam. Je voelt je gelukkiger en voor een moment ben je onoverwinnelijk. De uiteinden van je zenuwen zenden een positief gevoel naar je hersenen. Een ijsbad nemen werkt dus heel verkwikkend en geeft je nieuwe energie.

  2. Goed voor je weerstand

    Niet alleen de sauna zorgt voor een betere bloedsomloop en dat is goed voor je weerstand. Je zou het niet verwachten, maar koud water heeft hetzelfde effect. Word je in de winter altijd ziek, dan is het een goed idee je lichaam alvast te leren wennen aan de kou. De organen en de spieren krijgen een betere doorbloeding, waardoor je lichaam sterker wordt. Zo kun je beter opboksen tegen ziektes.

  3. Lichamelijke prestaties verbeteren

    Topsporters nemen niet voor niets na hun training of inspanning een koude douche. Ze doen dat omdat hun spieren zich daardoor sneller herstellen. Op die manier kun je lichamelijke prestaties verbeteren. Bovendien krijg je een rush van het koude water, waardoor je mentaal opgepept wordt.

  4. Mentale kracht verbeteren

    Ga je in koud water zitten, dan krijg je daar tijdelijk stress van. Je lichaam schrikt van het koude water en probeert van alles om je lichaam weer warm te krijgen. Stel je lichaam vaker bloot aan koud water om beter te leren omgaan met stress. Op die manier maak je je lichaam resistenter tegen stress. Het kan dan beter negatieve invloeden verdragen.

  5. Goed voor je huid en haar

    Van warm water droogt je huid uit. En het is ook niet erg goed voor je haar. Koud water zorgt juist voor steviger haar en voor een strakkere huid. Daardoor voelt je huid minder rimpelig aan.

  6. Betere doorstroming van het bloed

    Als je vanuit de hete sauna in het ijskoude water gaat zitten, gaat je bloed sneller stromen. De bloedvaten worden dan getraind. Door de hitte ga je zweten, waarbij de bloedvaten zich verwijderen. Een koude douche na de sauna, zorgt voor vernauwing van de bloedvaten. Daardoor reset je als het water de doorstroming.

  7. Je stopt met zweten

    Als je het warm hebt, ga je zweten. Logisch! Je poriën gaan openstaan. Koel je daarna niet voldoende af, dan blijven ze openstaan. Zelfs na de sauna blijf nog zweten. Een koude douche zorgt ervoor dat je poriën zich weer sluiten. Daarna kun je je gemakkelijk aankleden, zonder dat je je zweterig voelt.

  8. Je krijgt er een zalig gevoel van

    Hoewel gevoel iets subjectiefs is, krijgen de meeste mensen een goed gevoel als ze in koud water gaan zitten na een sauna. Het is goed voor je huid, en voelt lekker op het lichaam. Je moet er alleen de eerste keer even aan wennen.

  9. Je ademhaling weer op de rit

    Door de plotselinge kou ga je hyperventileren. Je wordt dan min of meer gedwongen om je ademhaling onder controle te krijgen. Als je veel last hebt van stress, is eerst een sauna nemen en daarna een ijsbad nemen een goed idee. Je leert dan om je ademhaling sneller onder controle te krijgen. Ook in stressvolle situaties.

Waarom juist geen sauna na een ijsbad?

Andersom werkt het niet goed. We raden je af om een sauna na een ijsbad te nemen. Daarmee doe je namelijk de voordelen van koudetherapie teniet. Wanneer je in een ijsbad gaat zitten, krijg je het vanzelfsprekend koud. Je lichaam krijgt een schok, en als je weer uit het ijsbad gaat, probeert je lichaam weer op temperatuur te komen. Bij dat proces komen gezonde stoffen vrij, die je lichaam beschermen en sterker maken.

Ga je juist weer in een sauna zitten, dan belemmer je dat proces. Dat is zonde. Koud water is namelijk ontzettend goed voor het verbeteren van je stofwisseling. Je kunt beter een kopje warme thee drinken en jezelf in een badjas wikkelen. Zo krijg je het op een natuurlijke manier weet wat warmer.

Zo ga je relaxt in een ijsbad/dompelbad zitten, of neem je een koude douche

Koud douchen is voor de meeste mensen al lastig zat, er zitten verschillen tussen een ijsbad en koud douchen. Als je nog niet koud doucht, moet je eigenlijk nog niet echt aan een eerste ijsbad denken. Neem je een koude douche, begin dan bij je voeten en ga vanuit daar in de richting van je hart. Je kunt de afkoeling eindigen bij je hoofd. Het is ook een goed idee om eerst te beginnen met warm water en dan geleidelijk koud water te gebruiken. Begin je direct met koud water, dan is het schrikeffect het grootst.

Ga je in een ijsbad zitten, dan is het ook hierbij een goed idee om eerst bij je onderlichaam te beginnen. Anders kan de hartslag te snel stijgen. Laat je lichaam eerst aan het koude water winnen. Haal diep adem om rustig te blijven en laat je dan steeds een beetje meer zakken. Begin met je voeten en daarna de rest. Neem zoveel tijd als je nodig hebt.

Een dompelbad is ook een idee om af te koelen na een saunasessie. Dat moet je overigens maar heel kort doen. Tien tot twintig seconden is meer dan voldoende. Anders onttrekt het koude water te veel warme aan je lichaam. Wil je gebruikmaken van een dompelbad, dan is het een goed idee eerst even te douchen, zodat je eerst het zweet afspoelt.

Zoals je ziet kunnen een sauna en een ijsbad beide een positief effect hebben op je gezondheid. Neem je eerst een lekkere warme sauna en blus je daarna af met een ijsbad, dan merk je dat je een enorme stoot energie krijgt. Doe je dit regelmatig, dan zal dit je ook resistenter maken tegen ziekten.

IJsbaden.nl is er om jou te voorzien van eerlijke informatie en de mogelijke effecten van kou. We testen en bekijken de eigenschappen van de ijsbaden op onze site en schrijven objectieve reviews.

Reviews (spoedig online)

  • Icetubs

  • Avantopool

  • FrozenTubs

  • TACTIV

  • Tankkd

  • Zitbad vab Flinq

Disclaimer

We besteden veel tijd aan research en fact checken onze content zorgvuldig. We zijn geen artsen, vraag daarom altijd deskundig advies van een arts bij persoonlijk advies.