Hoe lang moet je in een ijsbad zitten? Maakt tijd uit?

Een enorm veelgestelde vraag is: ‘Hoe lang moet je in een ijsbad zitten?’ Waarschijnlijk kun je daar nog aan toevoegen: ‘om het effect te laten hebben’. En daar komt een heel mooi antwoord op: eigenlijk betrekkelijk kort. Zelfs 30 seconden is al genoeg om de effecten te merken. Doet tijd er dan helemaal niet toe? En kun je te lang in een ijsbad zitten?

Hoe lang mag je in een ijsbad zitten?

Zelfs experts als Koen de Jong (auteur van Koud kunstje) vinden het onzin om lang in een ijsbad te zitten. Een paar minuten is echt meer dan voldoende. Het gaat erom dat je er energie van krijgt, dat je het gevoel hebt dat je de hele wereld aankunt. Blijf je er te lang in zitten, dan kom je er eerder moe uit, dan dat je energie krijgt.

Je vraagt je misschien af hoe dat kan. Er is een simpele verklaring voor: als je te koud word, moet je lichaam er hard voor werken om te zorgen dat je lichaamstemperatuur zo rond de 37 graden blijft. Moet je lichaam dat langer dan 5 minuten doen, dan wordt het moe. En dan ga je dus een ijsbad uit met een enorm sloom en moe gevoel. Daarmee gebeurt dus het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken. Een minuut of drie in een ijsbad zitten is dus echt voldoende.

Tijd doet er niet toe

Om meteen met de deur in huis te vallen: het maakt niet uit hoe lang je in een ijsbad zit. Het gaat niet om de tijd die je in een ijsbad doorbrengt, maar om regelmaat. Het is dus belangrijker dat je regelmatig een ijsbad neemt, dan dat je er 10 minuten in zit. Al zou je er maar elke week 30 seconden in zitten: je merkt de eerste gezondheidsvoordelen al snel. Natuurlijk is het wel mooi als je steeds een beetje langer of een beetje vaker in een ijsbad gaat.

Misschien wordt een ijsbad nemen wel onderdeel van je dagelijkse routine. 's Morgens eerst een verkoelend bad nemen om de dag te starten, zodat je je de hele dag wakker en alert voelt. Neem je een ijsbad, dan is het de bedoeling dat je er ontspannen in zit. Denk niet aan de tijd, maar aan of het goed voelt.

Wekker zetten in een ijsbad: is dat nuttig?

Een ijsbad nemen kun je het best doen met iemand anders in de buurt. Neem je toch zelf een ijsbad, en ben je in je eentje, zorg er dan voor dat je een wekker meeneemt. Deze wekker stel je in op vijf minuten. Zo ben je er zeker van dat je er niet te lang in zit. Maak er geen doel van om die vijf minuten te halen. Als je het een halve minuut volhoudt, en merkt dat je er echt weer uit moet, moet je dat vooral doen. Luister naar je eigen lichaam.

Je zult merken dat als je niet in zit over de tijd, de tijd zo omvliegt. Het is echt voor iedereen haalbaar om op een gegeven moment minimaal 3 minuten te halen. Maak er geen wedstrijdje van: het doel van een ijsbad nemen is ontspannen!

Herhalen is het best

Wanneer je wat langer in een ijsbad wilt zitten, kun je beter kiezen voor herhaling. Lang zitten heeft geen nut, want je moet even rusten om je lichaam weer op temperatuur te laten komen. Dus wil je na het eerste ijsbad nog een keer erin gaan zitten, wacht dan even een paar minuten. Neem tussendoor een paar pauzes, en geniet ervan. Maak je er vaste prik van (door bijvoorbeeld op een vaste dag in het bad te gaan zitten), dan merk je dat het effect optimaal is.

Elke keer dat je in een ijsbad gaat zitten, voel je je als herboren. Uiteindelijk zorgt het voor een tragere hartslag, meer rust, dieper slapen, een hogere weerbaarheid, mentale groei en activatie van het bruine vet in je lichaam.

Je MOET helemaal niets!

Bedenk je bij het nemen van een ijsbad dat je helemaal NIETS MOET. Dat schrijven we met hoofdletters, want zo belangrijk is het. Een ijsbad moet je alleen nemen als je je er prettig bij voelt. Als je het een keer hebt gedaan, merk je de gunstige effecten. Er is niemand die je vertelt hoe lang je in een ijsbad moet zitten, of hoe vaak. Dat bepaal je helemaal zelf.

Dat is het hele punt van een ijsbad nemen: iets doen waar je zelf gelukkig van wordt. De totale controle in handen hebben en eens buiten je comfortzone gaan. Niet omdat het moet, maar omdat je dat zelf wil. Laat je niet leiden door mensen die er een challenge van maken. Wedstrijdjes om zo lang mogelijk te blijven zitten of het ijsbad zo koud mogelijk te maken, zijn eigenlijk volop tegen de principes van het ijsbad.

Uiteindelijk gaat het om de ontspanning. Je moet helemaal niets. Geniet lekker van je ijsbad, doe wat ademhalingsoefeningen en voel je als herboren!

IJsbaden.nl is er om jou te voorzien van eerlijke informatie en de mogelijke effecten van kou. We testen en bekijken de eigenschappen van de ijsbaden op onze site en schrijven objectieve reviews.

Reviews (spoedig online)

  • Icetubs

  • Avantopool

  • FrozenTubs

  • TACTIV

  • Tankkd

  • Zitbad vab Flinq

Disclaimer

We besteden veel tijd aan research en fact checken onze content zorgvuldig. We zijn geen artsen, vraag daarom altijd deskundig advies van een arts bij persoonlijk advies.