energieverbruik van een ijsbad

Energieverbruik bij een ijsbad

Energie besparen is een hot topic. Niemand wil zich blauw betalen aan stroom en gas. Het is dan ook logisch dat mensen eerst kijken naar het stroomverbruik van een apparaat, voordat ze het aanschaffen. Dat geldt ook voor een ijsbad. Want een ijsbad nemen is leuk, maar je wil je natuurlijk niet blauw betalen aan energie. Hoeveel stroom verbruikt zo’n ijsbad eigenlijk?

Dit is het energieverbruik van een ijsbad

Met de huidige stroomprijzen is het niet gek dat je stilstaat bij het energieverbruik van een ijsbad. Het is toch een apparaat dat je op stroom moet aansluiten, en wat zich kunstmatig koud moet houden. Veel fabrikanten en experts krijgen dan ook vragen over het stroomverbruik van een ijsbad. Wat kost het nu precies?

Stel dat je een ijsbad in de zomer in de volle zon zet. Je vult het ijsbad tot 400 liter. Het water uit de buitenkraan is 15 graden Celsius. Je meet over een periode van 24 uur hoeveel stroom je verbruikt. Daarbij meet je ook de afkoelperiode naar 2 graden Celsius. In deze tijd gebruikt een ijsbad ruwweg iets meer dan 6 kilowattuur.

Zet je het ijsbad in de schaduw en zijn de temperaturen buiten wat lager, dan gebruik je ongeveer 3 kilowattuur per 24 uur. Eigenlijk valt dat dus nog best wel mee.

ta

BegintemperatuurEindtemperatuurAantal kilowattuur (kWh)
15 graden3 graden6 kWh
12 graden3 graden4 kWh
9 graden3 graden3 kWh
6 graden3 graden2 kWh
3 graden3 graden1 kWh

Is een ijsbad energiezuinig?

Fabrikanten van ijsbaden denken ook om duurzaamheid, de impact op het klimaat en de energiezuinigheid. Het is dan ook logisch dat een ijsbad steeds energiezuiniger wordt. Wanneer je kiest voor een elektrisch ijsbad met een thermostaat, kun je vaak bij de fabrikant vragen om informatie over het energieverbruik. Soms staat het ook als informatie beschreven op de productpagina, of staat het in de handleiding.

Een ijsbad is vaak dus best energiezuinig. Bovendien hoef je ook niet elke keer het water te verversen. Meestal kan het water prima 3 tot 8 weken in het bad blijven. Op die manier verbruik je weinig energie én heb je maar een kleine belasting op het klimaat.

Bij het kopen van een ijsbad kun je letten op de duurzaamheid, het materiaal waarvan het gemaakt is en het energieverbruik. Op die manier kun je op een verantwoorde manier kiezen voor een ijsbad.

IJsblokjesmachine voor een ijsbad

Heb je geen elektrisch ijsbad, maar wil je gewoon in de badkuip gaan zitten? Dan heb je ijsblokjes nodig. Die wil je natuurlijk niet eerst in de supermarkt halen. Dus kies je voor een ijsblokjesmachine. Uiteraard kost het energie om water om te zetten in ijs. Ook bij deze machines kun je letten op het energieverbruik.

Zo zijn er ijsblokjesmachines die maar liefst 12 kilo ijs produceren in 24 uur. Veel fabrikanten doen nu hun best om het energieverbruik omlaag te krijgen. Zo zijn er zelfs machines met slechts 95 watt vermogen. Op die manier bespaar je niet alleen op je energierekening, maar maak je ook nog eens een milieubewuste keuze.

Kies het liefst voor een variant zonder watertoevoer. Dan kun je deze simpel vullen met kraanwater. De machine doet dan de rest, als ware magie. Zo heb je geen gedoe met aansluitingen en voorkom je problemen. Dat is nog eens relaxed een ijsbad nemen.

6 tips om energiezuiniger met je ijsbad om te gaan

Energie besparen willen we allemaal. De ene omdat het goed voor het milieu is, de ander vooral uit financiële overwegingen. Met deze tips kun je nóg energiezuiniger met je ijsbad omgaan.

  1. Kiezen voor een goed geïsoleerd ijsbad

    Let bij je keuze voor een ijsbad op de isolatie van het bad. Daarbij moet je vooral kijken naar de deksel ervan. Het is handig als je een ijsbad kiest met een goed sluitend deksel en met isolatiematerialen, zoals bijvoorbeeld schuim. Op die manier kun je warmteverlies tegengaan.

  2. Beperk de temperatuur

    Bepaal welke temperatuur voor jou comfortabel is. Kouder dan dat hoeft het water eigenlijk niet. Bedenk je dat er meer energie verbruikt wordt als je de temperatuur lager zet. Onder bijvoorbeeld de vier graden heeft geen zin: je lichaam kan daar niet tegen. Wanneer je zelf hebt ontdekt dat je beter gedijt bij bijvoorbeeld 8 graden, kun je dat een tijdlang als vuistregel aanhouden. Hoe minder koud het water hoeft te zijn, hoe minder energie je verbruikt.

  3. Water hergebruiken
    Wil je meerdere ijsbaden nemen? Probeer dan hetzelfde water te hergebruiken. In principe kun je tussen de 3 en de 8 weken het water opnieuw gebruiken. Daarna moet je het verschonen. Als je minder water gebruikt, is dat beter voor het milieu. Bovendien hoef je op die manier minder vaak het water af te laten koelen.

  4. IJsbad op groene energie

    Gebruik je een elektrisch ijsbad? Dan is het fijn als je deze kunt aansluiten op groene stroom. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van zonne-energie. Als je zonnepanelen hebt met een thuisbatterij, kun je je ijsbad daar prima op aansluiten. Heb je al een energiecontract op windenergie of van een andere groene energiebron, dan is dat natuurlijk hartstikke mooi.

  5. Temperatuur bijhouden

    Houd de temperatuur regelmatig bij. Dat doe je met een thermometer. Op die manier weet je hoe koud het water is en hoe je de temperatuur moet bijregelen om op een goede temperatuur uit te komen. Zo regel je je energieverbruik beter en ga je verspilling tegen.

  6. Regelmatig onderhoud

    Een ijsbad heeft onderhoud nodig. Als je een ijsbad goed onderhoudt, zal deze efficiënt werken en minder energie gebruiken. Bij een eikenhouten ijsbad is het bijvoorbeeld belangrijk dat het hout vochtig blijft. Laat altijd wat water in het bad staan.

Al deze tips zorgen ervoor dat je je energieverbruik omlaag krijgt. Zo blijft het (ook financieel) leuk om een ijsbad te nemen.

IJsbaden.nl is er om jou te voorzien van eerlijke informatie en de mogelijke effecten van kou. We testen en bekijken de eigenschappen van de ijsbaden op onze site en schrijven objectieve reviews.

Reviews (spoedig online)

  • Icetubs

  • Avantopool

  • FrozenTubs

  • TACTIV

  • Tankkd

  • Zitbad vab Flinq

Disclaimer

We besteden veel tijd aan research en fact checken onze content zorgvuldig. We zijn geen artsen, vraag daarom altijd deskundig advies van een arts bij persoonlijk advies.