vrouw maak een foto bij haar eigen ijsbad

Een eigen ijsbad maken? 3 manieren én de goedkoopste manier

Misschien wil je ijsbad graag ervaren hoe het is een ijsbad te nemen, maar ben je er nog niet klaar voor om er eentje te kopen. Dan zijn er hele handige manieren om alvast met kou in aanraking te komen. Eigenlijk zijn er drie manieren om kennis te maken met het ijsbad. Een daarvan is de goedkoopste manier: zelf een ijsbad maken. Hoe doe je dat precies? En waar moet je om denken als je een ijsbad neemt?

3 manieren om een ijsbad te maken

Er zijn in principe drie manieren om een ijsbad te maken: beginnen met koud douchen, ijsblokjes in een bad stoppen, of een kant-en-klaar ijsbad kopen. Welke past het best bij jou?

1. IJsbad light: koud douchen

Wanneer je voor het eerst in aanraking komt met kou, is het een goed idee om te beginnen met koud douchen. Je gaat dan nog niet vol voor een ijsbad, maar leert alvast om aan de kou te wennen. Koud douchen is het makkelijkste wat je kunt doen. Je kunt namelijk heel eenvoudig zelf bepalen hoe koud het water moet worden, en ook eenvoudig bepalen hoe lang je de douche neemt.

Ga onder de douche staan en begin met douchen met lauw water. Voor de meeste mensen die beginnen met koudetherapie, is dat al een ervaring op zich. We zijn immers lekker warm water gewend. Maak het water dan steeds een beetje kouder. Op die manier leert je lichaam te wennen aan koud water. Het is helemaal niet erg als je eerst begint met water dat nog wat lauw voelt. Stapje voor stapje ga je richting koud water.Op een gegeven moment kun je de kraan niet kouder zetten. Het water is dan ongeveer 15 graden, vergelijkbaar met de temperatuur van het water uit een tuinslang. Vanaf daar ga je proberen om steeds een beetje langer onder de koude douche te staan. Eerst 30 seconden, daarna 45 seconden, daarna een minuut, en zo verder. Wanneer je het een paar minuten volhoudt, kun je je voorbereiden op het nemen van een ijsbad.

2. IJsblokjes in een gewoon bad stoppen (de goedkoopste manier)

Natuurlijk weet je nog niet meteen of een ijsbad nemen iets voor jou is. Logisch dat je nog niet meteen wilt overgaan op de aanschaf van een ijsbad. Je kunt kijken of een ijsbad nemen iets voor jou is, door er simpelweg zelf eentje te maken. Dit is de goedkoopste manier om het te doen: een gewoon bad half laten vollopen met koud water, en daarna ijs toevoegen.Ijs kun je zelf maken door ijsblokjeszakjes bij de supermarkt te kopen, deze te vullen en zelf in de vriezer te leggen. Je kunt je ijs ook bij de supermarkt halen, waar de blokjes ingevroren liggen. Dan moet je uiteraard wel een koeltas meenemen om de zakken koud te houden. In principe is drie zakken (zo’n 2,5 kilo) ijs genoeg om bovenop het half gevulde badwater te gooien.

Je maakt een ijsbad niet helemaal vol, omdat het gewicht van het ijs er nog op komt, en dat ook aardig smelt. Je moet er zelf nog bij in zitten, en je wilt niet meteen tot over je schouders in het koude water zitten.Als je het ijsbad hebt voorbereid, kun je proberen in het bad te gaan zitten. Trek daarvoor wel eerst bescherming aan. Bijvoorbeeld neoprene kleding rondom je edele delen: ijskoud water rondom deze zone is absoluut geen pretje. Je dompelt als eerste je onderlichaam onder. Er is niets mis mee als je eerst op de rand van het bad gaat zitten om je voeten in het water te dippen. Neem zoveel tijd als je nodig hebt om op een gegeven moment echt met je onderlichaam in het water te zitten. Voelt het fijn? En vertrouw je het? Dan kun je ook proberen je rug en je schouders onder het water te krijgen, of om zelfs even met je hoofd onder water te gaan.

3. Een ijsbad kopen

Als je regelmatig een ijsbad neemt in je eigen badkuip, en je daar tevreden over bent, kun je besluiten een ijsbad te kopen. Een kant-en-klaar ijsbad is een elektrisch bad met een temperatuurelement. Dit element zorgt ervoor dat het water echt daadwerkelijk ijskoud is. In de praktijk is de temperatuur van zo’n ijsbad tussen de 4 en de 6 graden. Overigens kun je ‘m ook nog een beetje warmer zetten: de meeste elektrische ijsbaden hebben een temperatuurregelaar. Op die manier kun je dus heel gemakkelijk kennismaken met het ‘duurdere’ ijsbad.

Je zult merken dat een elektrisch ijsbad weer een heel andere ervaring is. Ook hier geldt dat je lichaam even aan de nieuwe temperatuur moet wennen. Ga gerust eerst weer met je voeten erin, daarna met je onderlichaam en vervolgens helemaal. In een elektrisch ijsbad kun je ongeveer een paar minuten blijven zitten. Ben je nog niet helemaal overtuigd en moet je wennen, dan is 30 seconden ook echt lang genoeg. Luister naar je eigen lichaam.

Waar moet je over nadenken als je een ijsbad maakt?

Wanneer je een ijsbad maakt of een ijsbad neemt, is het goed om over een paar belangrijke zaken na te denken. 

De locatie

Kies een plek waar je genoeg ruimte hebt voor een ijsbad. De locatie moet comfortabel zijn. Wanneer je je badkuip gebruikt, zit je al op een ideale plek: de badkamer. Dat is erg fijn, want daar kun je spullen kwijt waar je jezelf snel kunt opwarmen als je uit het ijsbad bent gekomen. Gebruik je een elektrisch ijsbad? Dan is het fijn als je deze wat meer beschut zet. Bijvoorbeeld onder een afdakje. Zet er een tafeltje bij, zodat je daar spullen kunt neerzetten voor het opwarmen.

De voorbereiding

Een ijsbad voorbereiden is niet heel erg lastig. Heb je een bad of een portable tub, dan moet je zelf ijsblokjes toevoegen. Dat doe je tot het water de gewenste temperatuur heeft. Een ijsbad is idealiter tussen de 4 en de 10 graden Celsius. Kouder heeft geen zin: daar schrikt je lichaam alleen maar voor. Een elektrisch ijsbad is dan meestal ook tussen de 4 en de 6 graden Celsius.

Voorzorg nemen

Een ijsbad nemen is niet iets wat je zomaar even doet. Bereid je goed voor, zodat je er optimaal van kunt genieten. Vooral veiligheid is heel erg belangrijk. Zorg er daarom voor dat je een handdoek of een badjas klaar hebt liggen. Daarmee kun je je lijf snel weer opwarmen na het ijsbad. Ook is het handig als je iemand in de buurt hebt, die kan helpen als dat nodig is. Zeker als je voor de eerste keer een ijsbad neemt, is dat geen overbodige luxe.

Niet te lang in het ijsbad

Soms raken mensen zo enthousiast van het ijsbad, dat ze er zo lang mogelijk in willen blijven. Hoe leuk een ijsbad ook is; het is niet verstandig. Start met een korte sessie. Bijvoorbeeld een minuut, of twee minuten. Bouw het dan langzaam op naar maximaal 15 minuten. Langer is niet goed voor je lichaam. Wil je toch langer in het ijsbad, dan raden we je aan om sessies van 15 minuten te doen, meerdere keren, met daartussen pauzes.

Jezelf opwarmen

Na het nemen van een ijsbad, heb je het ijskoud. Daarom is het fijn als je je warme kleding en drank alvast klaar hebt staan. Gebruik een badjas of andere warme kleding. Kies het liefst voor ruim zittende kleding, zoals een joggingpak. Daarin kun je gemakkelijk nog wat sportoefeningen doen om het lichaam weer warm te krijgen.

Zet ook alvast een kopje thee klaar. Daarmee kan je je lichaamstemperatuur op een eenvoudige manier weer op peil krijgen.

Regelmatig herhalen

Hoe vaker je een ijsbad neemt, hoe meer je er aan went en hoe meer profijt je ervan hebt. Doe het alleen vaker als je het ijsbad goed bevalt en als je je er goed bij voelt. Je kunt bijvoorbeeld drie of vier keer per week een ijsbad nemen. Of zo vaak als je wilt, als je eenmaal geoefend bent. Zorg er wel voor dat je minimaal 11 minuten verdeeld over drie tot vier sessies per week in het ijsbad zit. Volgens de experts ervaar je dan optimaal de voordelen ervan.Maar nogmaals: dit is voor mensen die al wat meer geoefend zijn. Als beginneling is er niets mis mee als je eerst nog maar 30 seconden in het ijsbad zit. Luister altijd naar je lichaam en doe niets tegen je zin. Het is geen wedstrijdje en jij kent je lijf het best - ook een expert weet niet precies hoe jouw lichaam reageert.

Waar op letten bij aankoop ijsbad?

Bij de aankoop van een ijsbad is het goed als je over een aantal zaken nadenkt.

Vind ik een elektrisch ijsbad al de moeite waard?

Bepaal of je een ijsbad nemen al interessant genoeg vindt om een elektrisch ijsbad te kopen. Je kunt geld natuurlijk maar één keer uitgeven, en dan is het jammer als je een ijsbad koopt, maar deze niet vaak gebruikt. Als je er echt de voordelen van hebt gezien of gemerkt, dan is een elektrisch ijsbad een logische eerste stap.

IJsbad met temperatuurregelaar of niet?

Wanneer je koudetherapie echt serieus neemt en niet meer met ijsblokjes wilt slepen, kun je kiezen voor een ijsbad met een temperatuurregelaar (of waterkoeler). Deze koelt de watertemperatuur binnen 2 tot 4 uur naar een minimum. Qua investering valt deze optie eigenlijk wel mee. Een temperatuurregelaar wordt namelijk steeds meer gangbaar.

Je kunt het met dit soort ijsbaden zo gek maken als je zelf wilt. Er zijn ijsbaden met koelers die 5000 euro kosten, maar ook voor 1365 euro kun je ze al vinden. Het is maar net hoeveel waarde je hecht aan bediening en installatie.

Energiezuinigheid

Natuurlijk kijk je bij de aanschaf van een ijsbad ook naar de energiezuinigheid. Niemand wil zich blauw betalen aan stroom. Om je qua stroomverbruik een idee te geven: de meeste ijsbaden kosten qua stroom hetzelfde als een koel-vriescombinatie. Ook hier geldt dat er allerlei soorten modellen en soorten zijn. De ene fabrikant hecht iets meer waarde aan energiezuinigheid dan de andere.Daar komt nog bij dat je ook wilt kijken naar de duurzaamheid. Meestal gaat een goed ijsbad zo’n tien jaar mee. Wil je dus echt werk maken van ijsbaden, dan is ijsbaden vergelijken altijd een goed idee.

Opblaasbaar of permanent ijsbad

Kies je voor een opblaasbaar ijsbad of een permanent ijsbad? Het ligt er maar net aan hoe groot je woont. Woon je wat groter en ben je echt een fanaat aan het worden, dan is een dompelbad of een permanent bad misschien een interessante optie. Ben je het ijsbad nemen nog aan het verkennen, dan is een opblaasbaar ijsbad ook eerst een prima alternatief.

Is een ijsbad de moeite waard?

Of een ijsbad voor jou de moeite waard is, moet je natuurlijk zelf bepalen. Maar we zien wel dat het een effectieve manier is om je gezondheid te verbeteren. Door je lichaam bloot te stellen aan koude temperaturen versterk je je immuunsysteem, verminder je ontstekingen en verbeter je je bloedcirculatie. Ook verhoog je je stofwisseling, kan het ijsbad pijn verlichten, stress verminderen en de mentale weerbaarheid vergroten. Kortom: er zijn genoeg voordelen aan het nemen van een ijsbad.

Je eerste ijsbad nemen kun je heel eenvoudig thuis doen. Luister daarbij steeds naar je eigen lichaam en respecteer je eigen grenzen. Besluit je een opblaasbaar of permanent ijsbad te kopen, dan is het belangrijk dat je de juiste voorbereidingen treft.Twijfel je erover of een ijsbad nemen iets voor jou is, of heb je zorgen over het medische vlak hiervan, dan is het altijd verstandig om een arts te raadplegen.

IJsbaden.nl is er om jou te voorzien van eerlijke informatie en de mogelijke effecten van kou. We testen en bekijken de eigenschappen van de ijsbaden op onze site en schrijven objectieve reviews.

Reviews (spoedig online)

  • Icetubs

  • Avantopool

  • FrozenTubs

  • TACTIV

  • Tankkd

  • Zitbad vab Flinq

Disclaimer

We besteden veel tijd aan research en fact checken onze content zorgvuldig. We zijn geen artsen, vraag daarom altijd deskundig advies van een arts bij persoonlijk advies.