rechter buigt zich over zaak van wim hof in amerika

Wim Hof aangeklaagd in de Verenigde Staten

Iceman Wim Hof is in de Verenigde Staten aangeklaagd, nadat een 17-jarig meisje overleed. Ze kwam om het leven in haar zwembad. Volgens haar vader heeft ze de ademhalingsoefeningen van de Wim Hof Methode gedaan. Dat zou blijken uit gegevens uit haar computer. Daarom eist haar vader bijna 60 miljoen euro van de Limburger.

Madelyn Metzger dood gevonden in het zwembad

Vader Raphael Metzger vond zijn dochter Madelyn in augustus vorig jaar dood in het familiezwembad. Ze lag met haar gezicht naar beneden in het water. Er werd nog geprobeerd om haar te reanimeren, maar zonder succes. Ze overleed door verdrinking, stelde de recherche vast na onderzoek. Het is duidelijk dat ze geen drank of drugs had gebruikt en dat er geen fysieke afwijkingen zoals hartritmestoornissen waren.Volgens Metzger, die ook advocaat is in Zuid-Californië, is er maar een verklaring: de ademhalingsoefeningen van Wim Hof zijn Madelyn fataal geworden. Op de computer van Madelyn zijn namelijk zoekopdrachten gevonden naar de ademhalingsoefeningen. Niet alleen Wim Hof zelf is aangeklaagd, maar ook zijn bedrijf Innerfire wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van Madelyn. Daarom spant Metzger een rechtszaak aan bij de rechtbank in Californië.

Browsergeschiedenis is als bewijs

Raphael Metzger voert als bewijs aan dat zijn dochter heeft gezocht op de ademhalingsoefeningen van Wim Hof. Dat staat in de publiek beschikbare rechtbankdocumenten die Enahm Hof, de zoon van Wim en CEO van Innerfire, heeft ingezien. Volgens Enahm Hof maken hij en zijn vader voldoende duidelijk op hun website, YouTube- en sociale mediakanalen dat je ademhalingsoefeningen alleen in een veilige omgeving mag doen.Wim Hof raadt daarom ook in al zijn communicatie af om de technieken uit te voeren voordat je in het water gaat, een voertuig bestuurt of andere actie onderneemt waarvoor je een goed reactievermogen nodig hebt. Hij raadt zijn klanten aan om zittend of liggend op de grond de oefeningen uit te voeren. Het liefst ook nog onder begeleiding van een buddy.

‘Shallow Water Blackout’

Volgens de familie Hof zijn er derde partijen die de waarschuwingen verwijderen of niet onder de ademhalingstechnieken plaatsen. Volgens Wim en Enahm komt ‘Shallow Water Blackout’ relatief vaak voor: plotseling bewustzijnsverlies onder water met verdrinking tot gevolg. De familie wijst er steeds op, maar volgens Wim en Enahm komt het nog steeds te vaak voor. En dan met name onder ervaren zwemmers, omdat zij er simpelweg niet bij stilstaan.

Wim Hof als ‘The Iceman’: de man die extreme kou aan kan

Wim Hof staat wereldwijd bekend als ‘The Iceman’: een man die extreme kou kan weerstaan. Hij heeft onder meer een zwemtocht onder noordpoolijs overleefd, beklom half naakt de Kilimanjaro en ging twee uur in een bak ijsklontjes zitten. Hij gelooft dat je met wilskracht en ademhalingsoefeningen je lichaam kan trainen om extreme kou aan te kunnen. Dat zou dan ook weer lichamelijke voordelen hebben.Zijn methode bestaat uit een aantal series van diep inademen en niet helemaal uitademen, gevolgd door een periode waarin je helemaal niet ademt. Je traint om je adem steeds langer in te houden. Die techniek wordt onder meer bij het zwemmen toegepast. Alleen kan de techniek ook leiden tot hyperventilatie en bewusteloosheid. Twee situaties waarvoor in zijn cursusmateriaal actief gewaarschuwd wordt.

Schadevergoeding van 60 miljoen

Raphael Metzger eist bijna 60 miljoen aan schadevergoeding van de familie Hof, en wil bovendien ook dat hij waarschuwingen op zijn website zal plaatsen. De boodschap moet dan zijn dat de methode gevaarlijk is en dat je de oefeningen nooit in het water mag doen, omdat je erdoor kunt verdrinken. Naast Wim Hof klaagt Metzger ook zijn ex-vrouw aan, die haar dochter kennis liet maken met de Wim Hof Methode.Wim en Enahm betreuren dat dit nog kan gebeuren, en zeggen het erg te vinden voor de nabestaanden. Journalist Scott Carney van The New York Times is ook kritisch op de Wim Hof Methode en stelt dat er meerdere mensen contact met hem hebben opgenomen over verwondingen en zelfs sterfgevallen na het uitvoeren van Hof’s methode. Hij vraagt zich af waarom Wim nog niet is gestopt.

Hoe serieus is de verdenking?

Dood door schuld is natuurlijk een serieuze verdenking. Maar de vraag is of het pleidooi van Metzger zal slagen. Dat zijn dochter de oefeningen heeft opgezocht, valt ongetwijfeld te bewijzen. Maar of ze de oefeningen inderdaad heeft gedaan, en of dat de oorzaak van haar dood was, is iets wat veel moeilijker te bewijzen valt. Daar moet de vader met harde bewijzen voor komen.Bovendien eist Metzger dat Wim Hof waarschuwingen plaatst, maar de familie Hof zegt dat al actief te doen in al het cursusmateriaal. Dat zou al gebeuren sinds 2015. In principe zou iedereen die de Wim Hof Methode uitvoert, daar dus al van op de hoogte moeten zijn. De rechter moet bepalen of er inderdaad een causaal verband is en of Wim Hof nalatig is geweest. Daar zullen we binnenkort meer over horen.

IJsbaden.nl is er om jou te voorzien van eerlijke informatie en de mogelijke effecten van kou. We testen en bekijken de eigenschappen van de ijsbaden op onze site en schrijven objectieve reviews.

Reviews (spoedig online)

  • Icetubs

  • Avantopool

  • FrozenTubs

  • TACTIV

  • Tankkd

  • Zitbad vab Flinq

Disclaimer

We besteden veel tijd aan research en fact checken onze content zorgvuldig. We zijn geen artsen, vraag daarom altijd deskundig advies van een arts bij persoonlijk advies.