man heeft meer zelfvertrouwen door een ijsbad

Zo krijg je meer zelfvertrouwen door een ijsbad

Je hoort het vaak: dat je meer zelfvertrouwen krijgt als je een ijsbad neemt. Is dat echt zo? En hoe werkt dat dan precies? Wat zou je kunnen doen als je last hebt van een laag zelfbeeld? Laten we eens kijken naar de effecten van koud water op je mentale gesteldheid.

Wat ervaar je als je een laag zelfbeeld hebt?

Een laag zelfbeeld of een negatief zelfbeeld zorgt ervoor dat je het moeilijk vindt om de goede eigenschappen van jezelf te zien. Je legt de nadruk op de dingen die je niet kunt. Je hebt het steeds over hoe goed anderen het doen, en vergeet jezelf daarbij. Er is een disbalans in hoe je naar jezelf kijkt. Alles wat niet lukt, en wat negatief is, komt op de voorgrond te staan. Daardoor lijkt het voor jezelf net alsof jij nergens goed in bent.

Een laag zelfbeeld is heel vervelend om te hebben. Je kunt over jezelf gaan denken dat je helemaal niets kan en praat jezelf steeds naar beneden. Daar kun je angstig van worden, verdriet van krijgen en uiteindelijk onzeker worden.

Wanneer je een negatief zelfbeeld hebt, ben je nog een stapje verder. Je hebt ontzettend veel kritiek op jezelf en niemand kan daar iets aan veranderen, denk je. Het is heel erg vermoeiend. Wanneer je last hebt van een laag of negatief zelfbeeld, is het een goed idee om hulp te zoeken.

Beperkt door een negatief of laag zelfbeeld

Door een negatief of laag zelfbeeld kun je enorm beperkt worden. Je laat de dingen waar je normaal gesproken best goed in bent, ook maar zitten. Want je bent toch ‘nergens goed in’. De dingen waar je zoveel plezier uit kon halen, zijn nu aan een ander besteed. Gewone, dagelijkse klusjes, heb je geen zin in, want ‘dat doet een ander toch beter’. Ga je te lang met die gedachten door, dan kan dat resulteren in faalangst of sociale angst.

Op deze manier leef je in constante angst voor afwijzing. Je maakt jezelf steeds kleiner en gaat jezelf isoleren. Je wil misschien groepen mensen ontlopen, want als jij jezelf al vervelend vindt, wat vindt een ander dan wel niet van jou?

Wanneer je dit allemaal bekend voorkomt, is het tijd om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Praten met een psycholoog is de eerste stap, maar daarnaast kun je nog allerlei dingen doen om jezelf beter te voelen.

IJsbad is goed voor je zelfvertrouwen

Eén van die dingen die je kunt doen, is een ijsbad nemen. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar eigenlijk is het helemaal niet gek. Een ijsbad is namelijk heel erg goed voor je zelfvertrouwen. Dat komt doordat het zo’n extreem, ongewoon iets lijkt. Voor de meeste mensen lijkt het alsof alleen echte bikkels een ijsbad kunnen nemen. Als je merkt dat ook jij het kan, zegt dat toch wel iets over jou. Misschien ben je wel helemaal niet zo slecht in alles, als je zelf denkt. Want een ijsbad nemen is toch niet niets.

Als je iets doet waarvan je nooit had gedacht dat je het zou durven, maak je een gelukshormoon aan. Je voelt je heel even onoverwinnelijk. Het feit dat jij een ijsbad durft te nemen, terwijl de meeste mensen er niet aan moeten denken, helpen deze gedachten je al enorm.

Door in een ijsbad te gaan zitten, breid je je comfortzone uit. Je doet iets wat voor jou helemaal niet veilig voelt. Als je erachter komt dat je tot meer in staat bent dan je denkt, is dat goed voor je zelfvertrouwen en je stressbestendigheid. Je ontwikkelt er meer mentale veerkracht door.

Helpt een ijsbad tegen een depressie?

Een koude duik nemen kan een positieve invloed hebben op je stemming en welzijn. In een Brits onderzoek moest een proefpersoon regelmatig een ijsbad nemen. Ze gebruikte medicatie om haar depressie te onderdrukken. Na vier maanden regelmatig een koud bad nemen, had ze haar medicatie niet meer nodig. We willen natuurlijk niet zeggen dat je met een ijsbad zonder medicatie kunt, maar het is wel een opmerkelijke conclusie van het onderzoek.

Wetenschappelijk gezien is het lastig om bewijs te vinden dat een ijsbad tegen depressie helpt. Maar het is ook lastig om bewijs te vinden dat het niet helpt. Stel dat er alleen een placebo-effect is: dan alsnog is een ijsbad nemen hartstikke gunstig. Een placebo-effect houdt in dat je ergens hoge verwachtingen van hebt, en dat als het lukt, of als je het krijgt, je jezelf een stuk beter voelt.

Koud water alleen is niet wat je mentaal gezien helpt. Wanneer je ook vaak buiten bent, tussendoor nog wat sport en ruimte maakt om te socializen, verbeter je je mentale gezondheid. Bedenk je dat een beter welzijn en gelukkig zijn geen exacte wetenschap is.

Een ‘high’ na het ijsbad

Wanneer je in een ijsbad gaat zitten, maak je stresshormonen en dopamine aan. Je gezicht in koud water houden, zorgt ervoor dat je een deel in je zenuwstelsel activeert dat het lichaam tot rust brengt na een stressvolle gebeurtenis. Dopamine noemen we ook wel eens ‘het gelukshormoon’. Het zorgt ervoor dat je je fantastisch voelt. Soms kan dat hormoon verslavend werken: je wilt alsmaar meer en meer.

Het is lastig om aan te tonen hoe het precies in ons lichaam werkt, want er is niet genoeg onderzoek gedaan naar een ijsbad nemen om mentale klachten te behandelen. Maar laten we heel eerlijk zijn: doet het er toe? Als jij je prettiger voelt na het nemen van een ijsbad, moet je dat vooral blijven doen.

Zo maak je je ijsbad succesvol

Er is natuurlijk een risico als je al een laag zelfbeeld hebt, en het niet lukt om in een ijsbad te zitten. De kans is groot dat je dan denkt: ‘Kijk, dat kan ik ook al niet’. Dat moet je proberen te voorkomen. Probeer alles te doen om het nemen van een ijsbad zo succesvol mogelijk te maken.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Probeer daarom eerst eens een koude douche te nemen. Steeds een beetje kouder, en steeds een beetje langer. Bedenk je daarbij dat de meeste mensen dit niet eens willen proberen en dat je al uitblinkt omdat je dit überhaupt probeert. Als je gewend bent aan de kou, kun je op een gegeven moment het ijsbad proberen.

Zie het nemen van een ijsbad als een ultiem doel: als je dit lukt, dan lukt jou alles. Zorg er wel voor dat er iemand bij is om je in de gaten te houden. Twijfel je of het verstandig is om een ijsbad te nemen (bijvoorbeeld omdat je bepaalde aandoeningen hebt) dan is het een goed idee om dit eerst met de huisarts te bespreken.

IJsbaden.nl is er om jou te voorzien van eerlijke informatie en de mogelijke effecten van kou. We testen en bekijken de eigenschappen van de ijsbaden op onze site en schrijven objectieve reviews.

Reviews (spoedig online)

  • Icetubs

  • Avantopool

  • FrozenTubs

  • TACTIV

  • Tankkd

  • Zitbad vab Flinq

Disclaimer

We besteden veel tijd aan research en fact checken onze content zorgvuldig. We zijn geen artsen, vraag daarom altijd deskundig advies van een arts bij persoonlijk advies.