tips voor het schoonhouden van een ijsbad

Hygiëne in je ijsbad waarborgen: 5 tips

Door je ijsbad schoon en goed te onderhouden, bescherm je het en zorg je ervoor dat het hygiënisch is. Ontdek hoe vaak je het water moet verversen, hoe het wordt gereinigd en wanneer je het grondig moet reinigen. Er is niet veel voor nodig om je koudetherapiebad te onderhouden, maar je moet wel een aantal dingen doen om het schoon te houden.

1. Regelmatig water verwisselen

Het water verwisselen is de beste manier om de hygiëne in je ijsbad te waarborgen. Alleen kost je bad steeds weer vol laten lopen natuurlijk wel geld. Daarom willen de meeste mensen het zo lang mogelijk met hun huidige badwater doen. Hoe vaak je je water moet verversen, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, van hoe vaak je het ijsbad gebruikt en van hoeveel personen het ijsbad gebruiken.

Door van tevoren af te douchen en een hygiëne systeem te gebruiken, kun je in principe het water enkele weken (of zelfs maanden) gebruiken. Je moet er dan wel wat stoffen aan toevoegen, zoals waterperoxide. Het water verwisselen is wat dat betreft vaak nog niet nodig.

Ga je aan de slag met waterperoxide, dan is het belangrijk dat je altijd de pH-waarde van het water in de gaten houdt. Daarvoor bestaat speciale meetapparatuur.

pH-waarde controleren

Voor elk bad geldt dat je de waterkwaliteit zorgvuldig moet monitoren. Dat betekent dus regelmatig controleren op de juiste pH-waarden en eventueel chemicaliën toevoegen. De pH-waarde zegt iets over de zuurgraad van je zwembad. Als deze onvoldoende is, kan het water groen of vies worden. Je kunt hier water testkits voor bestellen. Deze helpen je om de conditie van het water te monitoren.

2. Chloor in het ijsbad

Chloor kun je in alle zwembaden gebruiken. Ook in een ijsbad. Het is aan te raden om af en toe een blokje chloor aan het water toe te voegen. Chloor zorgt er namelijk voor dat je geen algen in je zwembad krijgt, en het doodt ook de bacteriën in je ijsbad. Op die manier blijft je badwater gezond en kun je er op een veilige manier gebruik van blijven maken.

Hoeveel chloor je moet toevoegen, hangt af van de grootte van het bad en van de watercapaciteit. Gebruik ongeveer een chloortablet per kubieke meter water. Daarna kun je je pH-testset gebruiken om te kijken of deze te hoog of te laag is.

Helpt ook chloor niet meer? Dan zul je het water moeten laten weglopen en het compleet verversen. Op die manier weet je zeker dat je veilig gebruik kunt maken van je ijsbad.

3. Ozone generator gebruiken

Wanneer je je ijsbad diep wilt reinigen, kun je daarvoor een ozone generator gebruiken. Dat is een systeem met alle benodigdheden om aan te sluiten. Het injecteert ozongas in het water, waardoor het water mooi schoon blijft. Ozon is een heel krachtig oxidatiemiddel. Het doodt direct alle bacteriën en virussen in het water.

Je hoeft een dergelijke generator maar een aantal keer per week een half uurtje aan te zetten. Op die manier houd je het water langer mooi schoon en hygiënisch. Dan hoef je dus minder vaak het water te verversen.

4. Onderhoud in de winter

In de winter dalen de temperaturen buiten aanzienlijk. Je stapelt eigenlijk ijs met ijs. Dan kan het een goed idee zijn om je ijsbad af te dekken of op een andere plek neer te zetten. Bij een gewoon zwembad zou je gewoon een verwarmingssysteem kunnen aanzetten, maar bij een ijsbad is dat natuurlijk tegenstrijdig.

Probeer in de winter het ijsbad zo goed mogelijk te beschermen. Afdekken en netjes opbergen als je het niet gebruikt, is altijd een goed idee.

Deep clean

Eigenlijk is de winter een prima periode om je ijsbad een deep clean te geven: oftewel, een grondige reinigingsbeurt. Je maakt het bad dan helemaal schoon en verwijdert alle bacteriën. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Vul het met water en wat azijn. Azijn is een goede manier om echt alle vuiltjes uit je bad te krijgen. Het geldt als een natuurlijk desinfectiemiddel.

Je kunt je eigen badreinigingsoplossing te maken door in een plastic spuitfles gelijke delen witte wijnazijn met water te verdunnen. Spray op het oppervlak van je badkuip en veeg het vuil eenvoudig weg met een spons of zachte microvezeldoek. Voor een diepere reiniging laat je de oplossing van azijn en water 15 minuten in het bad liggen voordat je deze wegveegt.

Er zijn ook specialistische middelen verkrijgbaar. Op die manier houd je het water schoon, en vooral ook koel. Dit soort middelen zijn vergelijkbaar met middelen die je gebruikt om een hot tub schoon te maken. Wat dat betreft maakt het niet zoveel uit of je nu een ijsbad of een ander bad schoonmaakt.

5. Eikenhouten ijsbad opruimen

Heb je een eikenhouten ijsbad? Dan moet je wat andere stappen nemen dan bij een gewoon ijsbad van plastic. Eikenhouten ijsbaden blijven waterdicht als het hout maar vochtig blijft. Daarom is het verstandig om altijd wat water in het bad te laten staan. Als het bad droog komt te staan, kan deze op de naden wat lekken als er weer water in komt. Dat is zonde en zorgt ook niet echt voor schoner water.

Zodra het hout zich weer volzuigt met water, wordt het ijsbad weer waterdicht. Een eikenhouten ijsbad is mooi, maar vergt dus wel wat onderhoud. Onderhoud je je ijsbad op een goede manier, dan kun je er heel lang gebruik van maken en plezier van hebben. Regelmatig onderhoud is dus zeker de moeite waard.

IJsbaden.nl is er om jou te voorzien van eerlijke informatie en de mogelijke effecten van kou. We testen en bekijken de eigenschappen van de ijsbaden op onze site en schrijven objectieve reviews.

Reviews (spoedig online)

  • Icetubs

  • Avantopool

  • FrozenTubs

  • TACTIV

  • Tankkd

  • Zitbad vab Flinq

Disclaimer

We besteden veel tijd aan research en fact checken onze content zorgvuldig. We zijn geen artsen, vraag daarom altijd deskundig advies van een arts bij persoonlijk advies.